Om Kallax

Invånare: 500*

Medelålder: 42,0 år*

Yta: 85,7 hektar

*År 2014

Kallax By är en by som ligger cirka en mil utanför Luleå stad. Kallax betyder något i stil med fiskviken (finska kala = fisk, laksi = vik). I anslutning till byn ligger Luleå Airport, som ofta kallas Kallax Flygplats. Där passerar nästa en miljon resenärer varje år men det är inte för flygplatsen som byn är känd.

Varje år tillverkas bygdens egna surströmming Grand Kallax av invånarna och vid surströmmingspremiären hålls en fest i byn där diverse kändisar närvarar. Stefan Sauk är alltid med och har varit så sedan första gången, 1991.

Grand Kallax ska inte förväxlas med Kallax Surströmming. Kallax Surströmming är en surströmming som tillverkas av BD Fisk i Kalix men namnet kommer från att den tidigare har tillverkats i Kallax By. När surströmmingen tillverkades i Kallax var det ett bra sommarjobb för kallaxungdomarna. Den sista salterimästaren var Arne Lundström som utsetts till årtusendets kallaxbo

Kallax handlar inte bara om surströmming utan i Kallax finns det andra goda möjligheter till naturupplevelser. I Kallax kan man skåda fåglar och fiska gädda. Kanske tar man sig en promenad i skogen eller en båttur ut till Kallaxön som blandannat bjuder på en gammal gruva samt en båtklubb.

Från Kallax är det inte långt till Bergnäset där skolorna ligger. Att ta sig från Kallax till Bergnäset eller centrum är inte svårt. Bussarna går ungefär en gång i timmen till och från centrum med ett mindre uppehåll på förmiddagen. Att cykla till Bergnäset från Kallax tar inte mer än 20 minuter och med bil går det lite snabbare än tio minuter. I dagsläget finns det inte någon cykelväg från Kallax till Bergnäset utan cykelvägen börjar vid F21. Cykelväg är dock något som byborna länge jobbat för och det ser ut som att det kommer att byggas en inom en snar framtid.