Skriv en ny artikel

Profilen: Kallax Teateramatörer

Efter ett års uppehåll är nu månadens profil, Kallax Teateramatörer, tillbaka med en ny revy. I år åker de på singelkryssning med M/S Solo. Hur började allt och varför är det endast kvinnor som är med?

Kallax Teateramatörer

Medverkande: Barbro Brännström, Eva-Britt Landelius, Monica Öström, Gun-Marie Bergman, Emma Ahlqvist, Inga-Britt Rova, Margareta Lindgren, Kerstin Hällgren, Kaisa Svensson och Marita Collin Lindgren.

Årets revy: Singelkryssning med M/S Solo

Datum: 23-28 April 2012

Biljetter: Kulturens Hus

Pris: Vuxna 140kr, Ungdom (under 18 år) 70kr.

Kallaxrevyn startade 1990 som en studiecirkel i amatörteater med på resan redan då var Styrbjörn, Margot och Helena Thurfjell, Eva-Britt Landelius, Marita Collin-Lindgren, Terese och Barbro Brännström, Kerstin Söderström, Annelie och Gun-Marie Bergman. Sedan dess har medlemmar kommit och gått medan revyn har varit en stadigt återkommande del i Kallax.

Hur började det?

- Vi hade pratat om det jättelänge och då Kirsten Basma, som varit med i Ersnäsrevyn, flyttade hit till byn frågade hon om det fanns några intressenter att vara med i en kurs i amatörteater, förklarar Gun-Marie Bergman.

- Och då startade vi med en studiecirkel som hette "Att spela teater", fyller Kerstin Hällgren i.

Föregående år hade ni ingen teater för att ni ville samla idéer, hur känner ni att ni har utvecklats?

- Oja, vi slog ut i full blom, vitsar Monica Öström till det.

- Jo men vi har ju varit mer aktiva än tidigare med att skriva texter fast vi har ju köpt mycket texter också, säger Eva-Britt Landelius.

- Jo men vi utvecklades ändå lite grann i skrivarhänseende eftersom skrivarkursen tillförde mycket, det lossnade mycket hämningar, förklarar Emma Ahlqvist.

- Sen att man inte haft tid eller haft idéer på att skriva, fortsätter Emma.

- Vi har ju bestämt en historia och där skriver vi ju alla mellanspel och att få ihop det i alla dem här sketcherna, vilket jag egentligen tycker är ganska otroligt, utifrån vad sketcherna handlar om och att det går att göra en story av det, säger Gun-Marie.

- Jo vi gör ju om det lite grann så att det ändå går ihop i våran story, säger Emma.

- Och att ha en röd tråd genom hela, tillägger Barbro Brännström.

Vad handlar årets revy om?

- En singelkryssning med M/S Solo. Det kom alltså ett kryssningsfartyg till byn och la till och där stiger det på folk. Den handlar alltså om en singelkryssning, förklarar Gun-Marie.

- Och sedan händer det massa olika saker på båten, fortsätter Emma.

- Det är väldigt mycket aktiviteter på den här båten av olika slag och det händer otäcka saker också men dem avslöjar vi inte, avslutar Gun-Marie lite kryptiskt.

Hur kommer det sig att det endast är kvinnor som är med i gruppen?

- Vi hade ju en man med från början men han blev ensam för vi fick inte med någon mer, säger Eva-Britt.

- Våra män vill inte vara med och spela teater, tillägger hon.

- Sedan fick vi ett stipendium i slutet av nittiotalet och en av orsakerna var att en grupp kvinnor kunde enas och spela karlar, förklarar Gun-Marie.

- Eva-Britts man Anders vet jag sa vid ett tillfälle att det här är eran grej, ni ska inte ha in några karlar för vi jobbade med att få in karlar från bland annat Måttsund, och då har det blivit så, fortsätter hon.

Samtalet fortgår och det kommer fram att man tidigare haft med bland annat en kille som ville lite för mycket jämfört med de övriga deltagarna. Han ansåg att de skulle ta tjänstledigt och satsa mer seriöst, något som de övriga inte ville. Kanske är det just det som är charmen med Kallax teateramatörer att de bara uppträder då och då och att de är just amatörer som gör det för att det är roligt.

Problemet med att få in karlar i gruppen har varit att det oftast varit för få när det väl funnits en. Barbro Brännström påpekar vikten av jämvikten mellan karlar och kvinnor för att det skulle fungera med en blandad grupp. Det verkar helt enkelt inte fungera med en karl och tio kvinnor.

Diskussionen tar över och de kommer in på hur de arbetar. Margareta Lindgren och Kerstin Hällgren säger att även om man inte alltid är eniga så får ändå alla i gruppen vara med och tycka till och det var där det inte riktigt fungerade med honom som ville förmycket. Emma Ahlqvist poängterar att alla är med och har möjligheten att tycka till för ingen ska känna att "jag är bara med och spelar, jag är aldrig med och bestämmer".

Samtalet förs tillbaka till varför det bara är kvinnor i gruppen och då är de eniga om att det kan vara roligt att få göra något "bara tjejer emellan". Lite skämtsamt kommer de också fram till att karlarna brukar få sköta "markservicen" under revyn, det vill säga servera fika och kaffe i pausen.

Vilken är den största utmaningen med att skapa en revy?

- Att lära sig texterna utantill, påpekar de alla.

- Sedan att få en helhet, det här med att få en story och att få ihop allting, säger Gun-Marie.

- Att få ett flyt, fyller Emma i.

- Fast flyt får vi ju först sista föreställingen, skämtar Monica Öström.

- Den största utmaningen för en själv är nog att lyckas få sina roller så bra som man ser dem i huvudet, avslutar Emma.

Sedan poängterar de att det viktigaste är att publiken tycker det är roligt annars vore det som Emma Ahlqvist uttrycket det "pinsamt".

Har ni någon favoritrevy genom åren?

På frågan om favoritrevy ges förvånansvärt samma svar från alla. "I klostret" var den första revyn som de skrev helt själva och den spelades 1995. Revyn handlade om kvinnor som hade levt livet men som av olika orsaker bestämde sig för att gå i kloster. Med i revyn var både nunnor, munkar och en abbedissa.

Årets revy går av stapeln 23 till 28 April. Biljetterna finns att köpa på Kulturens hus.

Text och foto: David Rutqvist

2012-04-10 15:29:08     David Rutqvist     1694

Skriv en ny artikel